Yusuf

Gambar ni ada sentimental value.

Diambil bulan 10 tahun lepas. Masa drive dari Kota Bharu ke Kuantan. Keesokannya drive dari Kuantan ke KL pula.

Drive dengan hati yang duka lara.

Well, Yusuf tu adalah MP3, lecture Nouman Ali Khan.

Aku rasa dah lebih 50x aku dengar masa tahun 2014 dulu. Masa makan, masa drive pergi kerja balik kerja, sampai dah boleh follow Nouman Ali Khan cakap. (Masa tu broken hearted.)

Benda yang paling aku ingat dalam lecture tu, “If one thing doesn’t happen, the next thing doesn’t happen. When the next thing doesn’t happen, the next thing doesn’t happen.”

So aku pun faham. Setiap benda yang berlaku, kena berlaku supaya perkara seterusnya dapat berlaku. Berlaku-ception.

Rileks-rileks je ok.

Nabi Yusuf ditinggalkan dalam telaga keseorangan. Abang-abang dia tak suka dia. Kena jual, duduk rumah Aziz.

Bini Aziz pulak nak ‘try’ dia. Masuk jail. Member dia dalam jail pun lupa dia selepas dia keluar.

Last-last dia jadi menteri. Bantu hundred thousand of people against starvation.

Diguna perkataan “Lam” to indicate all of these happened FOR Yusuf. Not AGAINST Yusuf.

Cantik kronologi Allah susun untuk Yusuf dari dia kecil.

Boleh dengar khutbah di bawah ni untuk cerita lebih detail.

Cheers ok?