Mindset Kita & The Truman Show

Pernah tengok filem The Truman Show? Lakonan Jim Carrey.

Dalam filem tersebut, daripada lahir sampai besar, kehidupan Truman (Jim Carrey) dirakam.

Tanpa pengetahuan dia.

Truman hidup disebuah pulau.

Dalam pulau itu ada penduduk macam biasa.

Semua penduduk ni tahu Truman dirakam oleh kamera tersembunyi disekeliling.

Family dia, kawan-kawan dia, penduduk pulau; semua ni part of the ‘pelakon’.

Masa Truman kecil, dia pernah berkata dia nak travel around the world. Jadi pengembara.

Tapi cikgu dia patahkan semangat dia dengan kata, tak payah.

Sebab apa cikgu dia kata macam tu?

Sebab kehidupan Truman disusun supaya tidak tinggalkan tempat yang dia tinggal sekarang.

So that rakaman ‘The Truman Show’ dapat sentiasa diteruskan.

Masa dia kecil dia naik kapal dengan ayah dia. Cuaca teruk, kilat, hujan lebat, laut bergelora, ayah dia lemas.

Nota: Semua itu dirancang. Character ayah dia di ‘stop’ untuk seketika so that Truman percaya yang ayah dia dah takde. Ayah dia muncul balik kemudian dalam filem tu.

Truman jadi trauma dengan laut.

Akibatnya, dia takkan tinggalkan pulau yang dia duduk sekarang.

Dalam filem tu, yang tonton Truman Show, ada yang marah pihak produksi.

Ada beberapa orang cuba ‘menceroboh’ pulau itu untuk sampaikan mesej pada Truman “You’re being filmed.”

Truman ada girlfriend.

Girlfriend dia juga cuba untuk sampaikan mesej yang dia sedang dirakam.

Akibatnya, gilfriend dia dipindahkan keluar dari pulau.

Girlfriend dia dikhabarkan berpindah ke Fiji.

Suatu hari Truman nak pergi Fiji.

Team producer filem letakkan poster di dinding tentang bahaya naik flight.

Truman abaikan poster-poster tu.

Last-last travel agency cakap semua tiket habis.

Filem ini, kalau dalam dunia nyata, memang tak logik.

Yang ingin disampaikan adalah mesej tersembunyi.

Kita nak keluar dari ‘norm’. Tapi kita tak berani.

Filem ini beri pengajaran tentang chasing your own dreams.

About taking risks.

Nak keluar dari pulau tu, Truman pilih naik kapal.

Team producer buat laut jadi bergelora. Kilat.

Truman teruskan jugak.

Akhirnya dia sampai ke hujung. Baru dia perasan ada dinding.

Hidup kita umpama The Truman Show.

All we need is security. And courage.

The secret to happiness is freedom. And the secret to freedom is courage

Thucydides


Last but not least, “Advance confidently in the direction of your goals.”