Cara Untuk Habiskan Baca 1 Buku

I’ve finished reading this one book, and I’m proud!

Dah lama nak baca buku ni. Buku tentang advertising.

Masa PKP dah start baca. Kemudian plan nak baca few chapters setiap hari.

Plan tidak menjadi. Time PKP sibuk kerja. On the same time buat projek lain.

Lepas raya join program Abundance Life DrRizal. Dr pesan 90-90-1; untuk 90 hari, spend masa 90 minit, fokus 1 skill/knowledge yang kita nak dalami.

Ok semangat balik rasa nak spend 90-90-1 tu baca buku advertising tadi bila masuk office. Since kerja pun dalam bidang marketing, tak salah baca buku berkaitan waktu office hour untuk tingkatkan skill.

Namun, tinggal rancangan juga. Sibuk.

Long story short, bulan 8 start kerja baru. Masih bidang marketing/advertising.

Nak taknak kena baca juga buku tu since sekarang marketing dan advertising dalam bahasa English.

Buku tu ada 100 chapter. Plan baca 10 chapter setiap hari. (Buku ni 1 chapter dalam 1-2 page sahaja)

Ada hari baca 10 chapter, ada hari baca less than 10, ada hari tak baca langsung. Dan sekarang Alhamdulillah habis juga.

I know a guy who read one book a day. Satu hari satu buku. And I’m not that guy. I am me (macam style Dato Vida. Hehe)

Ada juga yang pesan baca 10 muka surat sehari. Ada yang cuba 1 chapter sehari.

Again, I am not them. And you are not me. We are all walking on our own track.

Mahu baca buku, bina gaya sendiri. Setiap orang ada priority berbeza.

90-90-1; kalau berkesempatan, boleh cuba. Saya sendiri tak dapat follow spend 90 minit tersebut.

Cuba cari masa setiap hari untuk fokus tingkatkan skill dalam bidang kita.

Sikit-sikit lama-lama jadi gunung Everest.

p/s: Here’s the link to the book that I read: http://www.rhw.com/youll-laugh-youll-cry/ (If you’re into advertising, feel free to check it out. I have finished reading the first book, The Wizard of Ads. Now on my way to the second series, Secret Formula of The Wizard of Ads)