3 Life Hacks Untuk Orang Bujang

Before I get to the point, I want to briefly explain on the word Rabb in Al-Fatihah. Rabbil A’lamin.

The word Rabb, as explained by Nouman Ali Khan in tafseer al Fatihah; Ar-Rab huwa [1]Al-Malik, wa [2]As-Sayyid, wa [3]Al-Murobbi, wa, [4]Al-Mun’im, wa [5]Al-Qayyim

Nouman further explained on Al’Mun’im as the Gift Giver.

Everything that we have is a gift from Allah. The oxygen that we breath for example, is indeed a gift. (Think of some people in hospital who need to pay for it.)

Some people walk with feet, and some walk with limbs. Some people got married, and some don’t. Some people are blessed with kids, and some don’t. Those who don’t get it can’t question, why Allah didn’t give it to me.

Setiap benda dalam dunia ni diciptakan berpasangan. Kalau tak dapat didunia, kat sana ada.

Benda yang tak dapat didunia, yakinlah disana nanti nikmatnya lagi besar.

[93:4] And indeed the Hereafter is better for you than the present (life of this world).

[1] Kekurangan Adalah Kelebihan

Saya teringatkan seorang kenalan yang sangat saya hormati. Sangat hebat dalam programming. Fokus career beliau sekarang adalah dalam web development.

Projek website yang beliau involve bukan biasa-biasa. Fokus pada eCommerce. Pembinaannya perlu fokus level 9900.

Musim PKP ni beliau update baharu siapkan projek website eCommerce yang melibatkan penjualan emas. Website sebegini perlu security tahap legend.

Melihat pada kepakaran dan aktiviti kenalan ini, saya faham ada hikmahnya kenapa beliau belum dikurniakan anak. Mungkin sudah hampir 10 tahun berkahwin.

Pada pendapat saya (yang juga memiliki background dalam bidang IT), beliau adalah seorang yang sangat special. Skills yang beliau ada sangat rare di Malaysia. Dengan skills yang beliau miliki, dan ‘freedom’ yang ada, banyak company yang beliau boleh bantu.

Company company ini menjual produk kepada ratusan atau ribuan pelanggan. Bayangkan, sudah berapa orang mendapat manfaat dari beliau?

Belum dikurniakan anak atau belum ada pasangan, memberi maksud, mempunyai lebihan masa untuk ‘contribute’.

Apabila kita lihat ianya sebagai kelebihan, maka kelebihan yang kita dapat.

Are you single? What would you like to contribute to the world with – considering now you have extra ‘freedom’.

[2] Puasa

Saranan agama.

It was narrated that ‘Abdullah said:

“The Messenger of Allah said: ‘Whoever among you can afford to get married, let him do so, and whoever cannot afford it should fast, for it will be a restraint (Wija) for him.‘” [Sunan an-Nasa’i]

Apabila berpuasa, desire berkurang. Noktah.

Andai anda mahu baca lanjut kenapa puasa, I’d recommend this article from Hadith of The Day (HOTD): How Fasting Helps the Single Muslim

Satu perkara yang ingin saya kongsikan dari artikel tersebut adalah, puasa mengajar kita untuk ‘let go’:

It also teaches us to let go. It teaches us that we should refrain from doing something simply because Allah is watching; He has our highest regards. While fasting, the ONLY reason you restrain yourself from simply eating, drinking or getting what you want while no body is watching is because you know Allah is watching.”

[3] S** Transmutation

Note: No naughty jokes please. I’d take such a very professional demeanor on this topic.

Topik ini dibincangkan dalam buku yang sangat famous, Think & Grow Rich by Napoleon Hill. Chapter 11: The Power of S** Transmutation.

The meaning of the word ‘transmute’ is, in simple language, ‘the changing, or transferring of one element, or form of energy, into another’.

Energy tidak dapat dihapuskan. Tapi energy dapat di transfer ke dalam bentuk lain.

Transfer Energy

Pernah tengok cerita atau baca komik Dragon Ball?

Ada satu raksasa yang hebat ni, perlukan bantuan orang ramai untuk dikalahkan.

Gabungan superpower Goku dan Bezita belum cukup untuk hapuskan raksasa ni.

Maka mereka minta bantuan untuk semua orang kongsikan energy mereka untuk bina bola api yang sangat besar, untuk hapuskan raksasa ni.

Semua orang ni angkat tangan ke atas. Maka muncul bola cahaya dari tangan mereka, dan naik ke langit. Bola cahaya ni semuanya bergabung menjadi 1 bola cahaya yang sangat besar, dan akhirnya raksasa ni dapat dikalahkan.

Bayangkan, bola cahaya yang keluar dari tangan ini adalah ‘energy’.

Desire adalah energy. Bayangkan energy ini berbentuk bola cahaya.

Bola cahaya ni, nak salur ke mana?

Untuk orang yang sudah berkahwin, energy ini di transfer ke dalam physical activity.

Untuk orang single, aktiviti fizikal itu tidak wujud. Maka desire itu boleh di ‘transmute’ atau di ‘tranfser’ ke dalam bentuk lain.

Dalam buku itu ada menyebut:-

“The salesman who knows how to take his mind off the subject of s**, and direct it in sales effort with as much enthusiasm and determination as he would apply to its original purpose, has acquired the art of s** transmutation, whether he knows it or not.”

Persoalannya, nak transfer energy ni ke mana?

Balik pada point saya yang pertama: What would you like to contribute to the world with?

Ada orang hebat dalam melukis, menulis, build things. Ada orang contribute diri untuk “a cause”, contoh build organization untuk support a community, facebook or instagram page yang memberi inspirasi etc. Atau contoh yang diberi tadi adalah ‘salesman’. Or mungkin apa-apa business atau bidang kerja yang kita ceburi sekarang.

Ok, desire tu ada. Tapi bila kita tak sempat fikir tentang desire, sebab kita sibukkan diri dengan ‘contribution’, maka energy kita disalurkan untuk create masterpiece.

Erti kata lain, kita salurkan bola api tadi ke lukisan yang kita tengah lukis (contohnya). Jadilah lukisan itu sebuah lukisan yang sangat cantik.

Persoalannya bagaimana untuk transmute atau transfer ini? Ini sambungan perenggan tadi:-

“The majority of salesman who transmute their s** energy do so without being in the least aware of what they are doing, or how they are doing it.”

Erti kata lain, tak ada spesifik arahan macam mana nak transmute energy tersebut. Step 1, step 2, step 3, semua tak ada.

Untuk orang single, just focus on contribution: “Dengan talent yang saya ada, apa yang dapat saya buat untuk bantu orang lain?”

Create your masterpiece.

Perkara Yang Perlu Cuba Dielakkan Untuk Orang Single

Desire tu ada. Orang kahwin atau single, semua ada desire.

Elakkan daripada desire itu di ‘trigger’.

Kebiasannya, hampir semua movie ada kisah cinta. Nampak part, tukar channel. Lebih baik tak tengok terus.

Buka social media, FB Insta orang update gambar honeymoon, sweet sweet bagi hadiah, wish pada pasangan. Kita tak boleh halang orang lain nak update apa. Kita yang perlu hati-hati apabila buka social media.

Contoh lain, I enjoy watching Sepahtu. Ada part-part pickup line, yang I am not sure orang single boleh continue watching or not.

“Eh hilang lah, awak ada ambil ke?”

“Apa dia?”

“Hati saya. Awak ada ambil ke?”


Bila tengok movie, social media, orang update gambar sweet sweet dengan pasangan, orang single akan rasa ‘lack’. Rasa tak ada.

Mula lihat kelebihan orang lain, dan merasa diri kurang.

Elakkan.

Kesimpulan

Walaupun saya share 3 life hacks ni, ini bukan bermakna orang single perlu kekal single.

Nabi suruh kahwin.

Teruskan berdoa minta yang terbaik.