Pesanan Kehidupan Dari Earl Nightingale

Antara message yang disampaikan dalam video ini:

1. ”Our rewards in life will always be in exact proportion to our contribution.”

2. Write down 5 ideas per day.

Tulis idea yang muncul di fikiran setiap hari. Tak semua idea itu membawa hasil, tapi mesti ada beberapa yang membuahkan hasil.

Aku sendiri tak tulis sampai lima. Setakat yang muncul di fikiran sahaja.

Beliau sebut setiap benda bermula dengan fikiran. Contoh, seorang surirumah terfikir nak buat ‘apple pie’ for dinner.

Kalau dia tak terfikir tentang apple pie tu, maka dia takkan buka resepi macam mana nak buat apple pie.

A guy wants to travel to Texas for example. Kalau tak terdetik nak pergi Texas, maka dia pun takkan check maps untuk ke Texas.

Hmm betul apa dia cakap. Recently terfikir nak belajar something tentang marketing.

Maka semalam aku buka YouTube cari something. Dapat jumpa benda-benda baru.

And yes, it first begins with a thought. An idea.

3. Attitude; begin to act as the person you most want to become.

Ambil contoh orang yang dah berjaya, yang kita nak jadi macam dia. Lihat cara dia bercakap, cara dia act, gaya dia, dan cuba tiru.

Lama-lama kita pun jadi macam orang tu.

4. Practice your new skill everyday.

Beliau beri contoh pemain golf. Setiap hari ambil masa beberapa minit practice swing misalnya.

Contoh yang diberi guru lain adalah dengan 90/90/1. Practice 90 minit sehari untuk 90 hari untuk 1 skill yang ingin kita mahir.

5. Wake up an hour earlier

Bila bangun awal, ada masa lebih.

p/s: Nak bangun awal kena tidur awal. Noktah.

Dia pesan ulang balik video ni:
“You’ll notice that each time you listen, you’ll hear something new. You’ll get a new idea, you failed to get before.”