Emas, Riba, 5G, Doa Hutang

Emas

Ada financial guru yang pernah menyebut suatu ketika dahulu bahawa pelaburan emas tidak stabil.

Terdetik mahu menegur. Kenapa?

Kerana emas ini disebut beberapa kali dalam Quran. Apa sahaja yang disebut dalam Quran pasti besar hikmahnya.

Contoh, minyak zaitun (olive oil) adalah antara makanan yang disebut dalam Quran. Andai kita tidak suka rasanya, diam adalah lebih baik.

Berlaku peningkatan mendadak dalam masa sebulan ini. Ini disebabkan gold adalah ‘safe haven’. Ianya adalah pelaburan yang bernilai ketika berlaku ketidakstabilan dalam ekonomi.

Pada 6 July 2020, ianya berharga $1,786.12USD/oz, pada 6 August 2020 ianya berharga $2,063.34USD/oz.

Kalau dulu, benda ni tak boleh expect exact date bila akan naik. (Yang buat technical analysis mungkin boleh nampak range masa.)

Berpeganglah pada Quran dan Sunnah. After all, 2 perkara ini disebut oleh Nabi saw dalam khutbah terakhir baginda.

Update 13 August 2020: Emas turun kepada 1916.98. Penurunan ini tidak bermakna ianya tidak bernilai. Kembali pada 2 perkara yang dipesan oleh Nabi.

Riba

Dalam posting sebelum ni, saya pernah menyebut indirectly tentang riba. Boleh rujuk posting ini: http://mins.my/write/lagu/

Kita dididik utk get good grades, dapat kerja bagus, dan akhirnya terlibat dengan riba, berhutang 30 tahun untuk bayar rumah. Keeping up with the Joneses.

Kita mungkin tak suka kerja kita sekarang, tapi nak buat macam mana, rumah siapa nak bayar?

Benda ni menyebabkan manusia berada dalam vibration “Survival Mode”.

Kita bekerja bukan kerana passion, bukan dalam keadaan suka, bukan dalam joy. Maka vibration yang keluar dari hati kita yang terpantul pada alam adalah vibration yang tak happy.

Dan apa yang kita broadcast to the field, itu yang terpantul balik pada kita, which is vibration yang tak happy itu tadi.

Dalam keadaan ini, minda manusia mudah dikawal oleh ‘mereka’.

Bila masyarakat dunia vibrates at this lowest vibrations. Itu lah saat mereka senang kawal dunia dan akan kekal berkuasa.

They do this with these 2 system. Education system & banking system. Buat anda percaya anda kena belajar rajin-rajin, masuk Universiti, kolej, cari kerja bagus, buat loan, education loan, rumah loan, kereta loan and kerja sampai mati untuk bayar loan. Mereka ikat anda dengan loan agreement and mereka ikat anda dengan fear.

If you can wake up, get out of this cycle. You are a free man. FREEDOM is the true Wealth. Because the truth is. Anda tak perlu lalui all those systems to get what ever you want.

5G

5G adalah teknologi selepas 3G dan 4G. Simbol yang keluar bahagian atas handphone.

Siapa yang mengawal teknologi 5G, maka merekalah yang mengawal dunia. Negara manakah yang mengawal 5G pada saat ini?

Surprise, suprise, China!

Siapa saja yang mengawal facilities for 5G, mereka boleh mengawal apa saja gelombang yang nak di release pada quantum field. Because 5G bukan Communication technology. Its a military technology. Mereka dah pernah guna di beberapa Negara semasa invasion.

Sebelum masuk ke satu kawasan, mereka akan lepaskan Vibrations rasa nak mengalah, Vibrations sedih, putus asa, lemah semangat dan sebagainya. All the lower vibrations punya Frequency.


Apa yang jadi, tanpa angkat senjata, tanpa, tanpa keluarkan sebutir peluru pun, semua tentera kawasan tu menyerah. Because secara tak sedar, body mereka receives these lower vibrations. Dan buatkan otak dan hati mereka lemah semangat dan putus asa.

This is another level of war. Another level of weapons. So, siapa saja yang kawal facilities for 5G. Mereka boleh tentu kan. Kalau satu hari mereka decide nak seluruh rakyat Malaysia jadi stress. Just release vibrations stress. Seluruh body kita detect that vibrations and satu Malaysia stress. Kacau bilau negara. Tanpa perlu serang guna bom pun
.

Reference: Seluruh body kita adalah antenna

Doa Hutang

Ada satu doa yang Nabi amalkan dalam solat, sebelum beri salam.

Nabi mula amalkan doa ini selepas tahu bahawa azab kubur itu benar.

This doa is indeed very powerful. Di akhirnya minta perlindungan dari dosa dan hutang.

Apabila ada dosa dan hutang, maka hidup tidak tenang. Apabila tidak tenang, maka mudah untuk ‘dikawal’ oleh pihak lain.

Dan 3 doa sebelumnya, ada kaitan dengan doa yang terakhir. Renung-renungkan…

Semoga kita semua dapat amalkan doa ini dan terlindung dari dosa dan hutang.