I was angry, this is how I dealt with it…

Dalam posting Kenapa Anak Tak Ikut Cakap & Cara Atasinya, saya beri 2 contoh kisah benar.

Kisah yang dikongsikan itu sweet sweet belaka. But the truth is, I’m not that sweet all the time.

Masa tu di rekreasi area apartment rumah kakak. I was bringing my two nephews to play around; Zharfan 8 years old (big bro), and Zharif 5 years old (le adik).

So there was a bird flying around the swimming pool area. Le big bro wanted to chase it. Le adik was following.

That was the time I became angry. I believe I’ve already told big bro not to go to that area because le adik will follow.

Le adik was following and was very close to the adult’s swimming pool. Sudah sipi-sipi. Cepat-cepat pergi ambil dan dukung berlalu pergi dari kawasan itu.

Gunakan suara tegas pada big bro, “Kalau adik jatuh tadi macam mana!?”

Big bro being nice, always apologize.

Then I grabbed le adik’s bicycle using my left hand, while le adik dalam dukungan belah kanan. The kind of energy you got when you’re angry.

Le adik didn’t understand what was happening, asking for his bike on my left hand, “Kita nak naik, kita nak naik.”

Kami masuk lift untuk balik ke rumah. Dalam lift, I didn’t speak a word to them like I used to.

Hantar mereka pulang, kemudian aku turun semula to that area. Berjalan.

Masa berjalan tu aku tenangkan diri. Baru dapat fikir rasional; tak patut aku marah big bro tadi.

Ini lah namanya Prefrontal Cortex (PFC), the CEO of the brain tidak buat keputusan yang tepat. Tidak fikir panjang sebelum bertindak. Mulut terus blurted out. Sudah menghiris perasaan big bro apabila marah.

Masa tu panik, terfikir macam mana kalau le adik jatuh.

Teringat satu lecture yang aku dengar, dia kata, kalau kita nampak ada kekacauan, then ada orang pegang senapang, kita akan panik. Walaupun orang tu tak tembak kita.

I had a thought, kids make mistakes. And that’s how they can learn.

We were once a kid.

And we made mistakes too as a kid, didn’t we?

Kemudian aku pulang. Ambil kunci kereta. Mahu alih tempat parking kereta.

Ajak big bro. Big bro excited as usual. Then we had conversation like best friend again.

That’s what I like about kids. Kita termarah, berapa minit kemudian mereka sudah lupakan. Macam tiada apa yang berlaku. Tiada dendam.

Marah Dari Sudut Sains

Dari sudut sains, otak, kerap marah bermakna otak di bahagian Temporal Lobe kiri bermasalah. Kedudukannya di belakang mata.

Bahagian ini juga berkaitan dengan intermediate memory. Apa yang kita belajar akan disimpan di bahagian ini dulu sebelum dipindahkan ke hippocampus (tempat long term memory).

Macam mana nak baiki bahagian ini?

First, jaga tidur. Dapatkan tidur berkualiti.

Second, jaga makan. Elak makan makanan manis-manis yang ada gula putih. Air gas, dan yang sewaktu dengannya.

Elakkan makanan yang ada MSG.

For doa untuk elak marah (dari hadis), check out my next post.