Lesson Learned From a Show, The Power of Vibration & Writing

Sebuah entertainment show.

Ramai terkejut bila pengumuman juara.

If we judge on that final concert, he is, a well-deserved juara.

Dia buat hall tu macam bapak dia punya.

Macam konsert dia sendiri.

The Power of Vibration

From my observation, si juara tak target nak jadi juara.

Sebab dia fikir, peserta-peserta lain ada level legend, ada level tip-top etc.

Bila dia perform, dia just perform yang terbaik.

He gave the best out of him, tanpa fikir nak menang.

He just wanted to entertain the audiences.

So bila dia di level itu, dia berada dalam JOY level.

Peserta lain juga perform yang terbaik.

Cuma ramai perform untuk menang.

That’s not wrong, and that’s what a competition is. To win.

Kaitan Dengan Menulis

Ok contoh mudah, cuba bayangkan orang menulis untuk dapatkan like and share vs orang menulis dalam keadaan happy nak berkongsi. To give.

Impact dia lain.

“Aku nak menulis ni, nak menulis ni! Lantak lah orang baca ke tak. Lantak lah orang nak like ke tak. Aku nak kongsi ilmu je.”

Inilah yang ada pada si juara masa perform: Lantak lah nombor berapa pun. Aku nak perform je.

Conclusion

Just focus on our strength, perform to perform.

A writer writes.
A painter paints.
An entertainer, entertains.