1 Perkara Kena Buat Untuk De-Clutter Your Mind

Dalam buku penulisan Dale Carnegie, “How To Enjoy Your Life & Your Job”, beliau berkongsi tentang seorang Dr.

Atas meja, dalam laci, clear. (Mungkin ada 1 2 kertas)

Bila orang call, terus decide dan beri jawapan.

Tak ada kerja tertangguh.

Balik rumah, kerja hari tu dah settle.

Bila tak ada kerja tertangguh, mind akan lebih clear.

Benda ni juga disebut dalam buku “The Success Principles” by Jack Canfield.

Selesaikan perkara yang bertahun-tahun dahulu.

How to De-clutter Mind?

1. Clear email. Selesaikan kerja dalam email tersebut dan click Archive. Empty inbox will give you ‘ketenangan’
2. Clear desktop. Buat 1 folder namakan ‘Desktop’ misalnya. Masuk semua files dalam tu.

Yang mana perlu settle, settle terus. Yang mana boleh delete, delete. Yang mana perlu simpan, simpan.

3. Clear kerja tertangguh. Yang mana perlu buat, buat. Yang mana boleh tinggal, terus list out.

My Own SetBacks

Saya sendiri juga ada beberapa perkara belum settle.

For example, dalam blog ni (at the moment) ada 3 artikel dalam folder Draft.

Di Desktop ada maybe dekat 10 files nota yang nak dimasukkan dalam blog ni.

Trying to clear out everything, and on the same time buat kerja marketing untuk client.

Lagi seronok bila buat kerja dalam keadaan, ‘there’s nothing left behind’. Mind akan lebih clear.

Sama macam bila kita de-clutter rumah. Buang barang-barang lama yang dah tak pakai. Rumah lebih tenang.

Extra Tips: Lagi seronok juga buat kerja dalam keadaan tiada hutang kereta, rumah, PTPTN (atau apa-apa pinjaman lain)

Apa perkara yang anda mahu selesaikan?